Zinsontleding saai?!

Zinsontleding wordt leuk door beweging, kleur en beeld!

Ja, bewegend leren!

Baal jij er ook van dat de leerstof rond zinsontleding niet blijft hangen?
Merk je bij je collega die bewegend leren inzet, de leerstof beter blijft hangen?


Zie je ook al die leuke lessen met beweging om je heen?

Vrolijke kinderen die rennen, springen en hinkelen rond een bepaald thema. Buiten klinkt er gelach, kinderen zijn actief aan het werk. Een drukke leerling uit de klas zie je nu geconcentreerd aan het werk.


'Enthousiast komen ze weer in de klas!. 'Gaan we nu verder met de taaloefening?" , vraagt een leerling. Sommige kinderen zakken al weer een beetje onderuit. Ontleden staat op het bord. ' Nee, jongens, dat hebben we al gedaan!"  'Echt, was dat taal? Een aantal leerlingen zitten al weer meteen rechtop. 'Gaan we dit vaker doen?' ''Ja hoor!" ,zegt de juf.'


Waarom zetten we niet vaker bewegend leren in?

 • Je wilt het wel, maar er staat nog zo veel op het programma.
 • Het wordt zo rommelig en lawaaiig!
 • Je bent helemaal vergeten om de materialen klaar te leggen en ja wat moest je nou ook alweer klaarleggen?
 • De kinderen zijn nu zo lekker aan het werk, we kunnen beter gewoon in de klas even verder gaan,
        voordat we de leerlingen uit hun concentratie halen.
 • Deze week is het veel te druk om bewegend leren in te zetten, we moeten ons voorbereiden op de CITO's.


Is dit echt de reden om het niet in te zetten of ben je op zoek naar een duidelijke leidraad?

Wat heb je nodig?

Eigenlijk ben je super enthousiast en sta je ook helemaal achter bewegend leren. Je wilt het echter goed inbouwen en niet alleen snip/snap iets uitvoeren. Je hebt al heel veel op internet gekeken en daar staan massa's ideeën. Je raakt echter hierdoor het geheel kwijt. Het is alsof je door het bos de bomen niet meer kunt vinden. Misschien ben je wel filmpjes van professor Scherder gaan kijken. Ik ben een groot fan van hem!  Beweging is  goed.


 • Beweging activeert de hersenen.
 • Beweging zorgt voor een betere samenwerking van de hersenhelften
 • Beweging zorgt voor een betere conditie van het kind / volwassene
 • Beweging zorgt voor beter inzicht in de leerstof
 • Beweging zorgt dat de leerstof beter beklijft

Ja, dat wil ik ook! 

Ja, je gunt dit je leerlingen ook. Je ziet hoe lastig sommige leerlingen zinsontleding vinden. De schrijfopdrachten in het werkboek helpen niet om het  interessant voor hen te maken. Hierdoor raken sommige leerlingen ongemotiveerd. Je wilt je leerlingen weer motiveren!


Kinderen die moeite hebben met stilzitten, zie je opbloeien wanneer ze naar buiten mogen. In de beweging zijn ze geconcentreerd en je ziet je leerlingen op een andere manier. De concentratie en focus is bij deze leerlingen groter, wanneer ze in beweging mogen leren. 


Je merkt dat je hierdoor zelf ook enthousiast wordt. Je hebt zin om meteen aan de slag te gaan, materialen te maken. 

Lees dan nog even verder!


Wat gaat de training opleveren?

Hoe fijn is het wanneer de leerstof beter hangen, door een andere manier van aanbieding, namelijk bewegend leren met ondersteuning van beeld en kleur. 

Hoe fijn is het wanneer je je materialen bij de hand hebt en hier heel veel spellen mee kunt organiseren.


Wat levert de training jou op:

 • Een duidelijke opbouw van zinsontleding
 • Een pakket aan lesideeën om zinsontleding op een bewegende manier aan te pakken
 • Mooie materialen die leerlingen overzicht geven
 • Motivatie om meer bewegend leren toe te passen
 • Succes ervaringen bij je leerlingen.
 • In alle rust en in je eigen tijd je training volgen
 • Onderdelen kunnen herhalen en nog eens bekijken
 • Geen vervoerskosten om naar de plaats van de training  te rijden.


Een review van een leerkracht:

 Wat fijn om de online training te mogen volgen. Na de bestelling werden de materialen snel toegestuurd. De rest kon ik thuis printen. 

De modules zijn zo opgebouwd dat er een goede afwisseling is tussen theorie en praktijk. Na elke korte theorieles kon ik meteen de praktische lessen volgen. Soms heb ik samen met mijn kinderen de praktische lessen gevolgd. Ze vonden het heel leuk om de lessen te volgen. Gabrielle geeft duidelijk uitleg waardoor de spellen meteen toe te passen zijn. Ze heeft zelf mooie leermatten ontworpen die ik ook meteen erbij besteld heb. We werken net met andere kleuren, maar Gabrielle kon de kleuren aanpassen waardoor het geen probleem was. Hierdoor heb ik een basis waarop ik kan verder werken. Gabrielle werkt ook met goedkope materialen, die je soms al hebt op school, of anders makkelijk kunt aanschaffen. Door die materialen kun je de leerstof die je op dat moment behandelt ook meteen inzetten. Je had de snoetjes van de kinderen moeten zien toen ik vertelde dat ze het werkschrift mochten opruimen en mijn materialen te voorschijn haalde. Grandioos!


Leerkracht groep 7 - Zuid HollandKenmerken van de training

1. Theorie

Module 1: Verschil tussen redekundig en taalkundig ontleden

Module 2: Persoonsvorm

Module 3: Zinsdelen

Module 4: Gezegde 

Module 5: Onderwerp

Module 6: Lijdend voorwerp

Module 7: Meewerkend voorwerp

Module 8: Bepaling van tijd en plaats

De theorie wordt in korte video's aangeboden en bij elke module kun je een deel van je cursusboek downloaden.

2. Bewegend leren 

Rond de verschillende modules hebben we meerdere activiteiten bedacht. Voor de activiteiten maken we gebruik van de leermatten ( van In Balans Leren ).

We hebben ook activiteiten die je aan de tafel kunt uitvoeren. Van elk spel aan tafel hebben we de downloads toegevoegd, zodat je meteen aan de slag kunt.

Op deze manier kun je die activiteiten kiezen die je op dat moment in je omgeving kan aanbieden.


In korte video's worden de spellen uitgelegd. 3. Stappenkaart


Met de stappenkaart kun je je leerlingen een steuntje in de rug geven tijdens de lessen zinsontleding.


Over mij

Ik ben Gabrielle Alberink  van In Balans Leren, Onderwijscentrum in Hengelo. 

Ik ontwikkel leermatten en trainingen voor professionals in het onderwijs of met een eigen praktijk. Al mijn cursussen hebben te maken met bewegend leren. Dit is te koppelen aan primaire reflexen ( INPP), Visuele Screening  (FON) of ons brein (cognitieve informatie).

Alle materialen en trainingen zijn ontstaan vanuit de behoefte bij leerlingen in mijn praktijk (RT Praktijk Hengelo) of bij de leerkrachten. 

Wanneer ik wandel of tijdens mijn slaap kom ik op de mooiste ideeën. Jammer genoeg kan ik mij de volgende dag niet meer alles herinneren. 

Taal is belangrijk en zinsontleding is hiervan een onderdeel Het is soms een saai onderwerp, wanneer je het de kinderen vraagt. Vaak zien ze gewoon niet de samenhang.

Met mijn trainingen en leermatten probeer ik dat te combineren, waardoor leerlingen en leerkrachten weer met plezier aan de slag kunnen.

Ik ben heel blij dat ik nu de trainingen online heb, regelmatig kreeg ik een mailtje dat er wel interesse was, maar Hengelo was zo ver weg in hun beleving. Hoe mooi is het wanneer je nu de trainingen gewoon in je praktijk, huis of klas kunt volgen.

"

Een review van een leerkracht:

Ik heb voor de online training gekozen omdat ik dan mijn eigen tijd kan inrichten. Gabrielle geeft deze training ook offline, maar dan ben ik jammer genoeg verhinderd en ik wil zo graag aan de slag met bewegend leren, Dus dit is ideaal. Het is mij reuze meegevallen. Gabrielle geeft heel duidelijk uitleg via de filmpjes. Alle spellen en activiteiten doet ze voor. Ik had de andere cursus ook al gedaan, dus ik weet al een beetje wat ik kan verwachten qua opbouw. Vaak had ik haar leermatten ook al klaarliggen en dan ging ik samen met  haar aan de slag. Ik vind het ook erg prettig om een bepaald filmpje nog even terug te kijken. Dat is toch wel een groot voordeel van een online training. Soms zit je tijdens een cursus zo vol dat je niet meer alles mee krijgt en nu deel ik het gewoon in. Win - win situatie. Ik heb gekozen voor het complete pakket, zodat ik haar leermatten er ook meteen bij heb zitten. Het lijkt mij ook wel fijn om een complete box te ontvangen en dat alles al gemaakt, geseald en geknipt is. Wie weet, bij de volgende cursus.


juf van groep 6 Limburg


Basic

Je werkt graag zelfstandig aan de training in je eigen omgeving.


€ 325,00 excl. BTW 

-----------------------------------------


 • Startdatum: ieder moment mogelijk
 • In negen modules leer je hoe je zinsontleding  bewegend kunt inzetten.
 • Vier maanden toegang tot de leeromgeving.
 • Het cursusboek wordt je toegestuurd, bordspellen en werkbladen kun je meteen downloaden
 • Video's met een duidelijke uitleg van theorie en praktijk
 • ** Leermatten kun je tijdens de training eventueel bestellen bij in Balans Leren.

Wat houdt je nu nog tegen?

Misschien hoor je nu het stemmetje 'Is dit wel iets voor mij?' of 'Misschien moet ik nog even wachten'. Wat houdt je tegen? Dit is wat je graag wilt en ik kan je helpen om de juiste stappen te nemen. Met het mooie materiaal ondersteunen we de leerstof. Je krijgt de ideeën volledig uitgewerkt aangeboden in je cursusboek. Hierdoor kun je het nakijken op elk moment. De materialen nemen weinig ruimte in, waardoor je het in de klas of in je praktijk een plekje kunt geven.


En bedenk vooral wat het met je doet, wanneer je de kinderen ziet terwijl ze van jou deze lessen aangeboden krijgen. 

Denk je nu...

Is dit niet veel te moeilijk voor mij?

Wat heb ik nodig om online mee te doen?

Hoeveel tijd zal ik kwijt zijn aan deze online training?

"

Een review van een leerkracht:

Mijn doel van bewegend leren is bereikt. Ik vond dat er afwisselende werkvormen werden aangeboden. Het is fijn dat je met de video meteen mee kunt doen zodat je het spel ook zelf ervaart. Eenvoud van de materialen is fijn, hierdoor is het laag drempelig en ook makkelijk te maken en aan te passen aan het niveau. Het is een prima combi van theorie en praktijk. Heel goed en direct toepasbaar in de praktijk en voor alle leeftijden prima.

Ik ga meteen aan de slag. Dank je wel Gabrielle voor je uitleg en de mooie kleurrijke materialen.


juf van groep 8 Overijssel

Basic

Je werkt graag zelfstandig aan de training in je eigen omgeving.


€ 325,00 excl. BTW 

-----------------------------------------


 • Startdatum: ieder moment mogelijkI
 • In negen modules leer je hoe je zinsontleding op verschillende manieren bewegend kunt inzetten.
 •  Vier maanden toegang tot de leeromgeving
 • Een cursusboek  met  stappenplannen/ bordspelen
 • Video's met een duidelijke uitleg van theorie en praktijk
 • ** Leermatten kun je tijdens de training eventueel bestellen bij in Balans Leren.
>